Vészjelző a kaptárban: a sokatmondó rezgés

2019.09.19

A méhészek tudása és a méhek populációja az emberiség jövőjét tekintve is óriási érték. Erre alapoz a Kitchen Budapest mentorált csapata, az Agronity: innovatív rendszerük szenzorokkal és riasztásokkal segíti a méhészek munkáját. A méztermelést növelő megoldás novemberben a T-Systems Symposium Jövőtér kiállításán ismerhető meg.

A méhek nemcsak a méz termelői, de nekik köszönhetjük a Föld ökoszisztémájának megújulási képességét is. A méhészeknek óriási lehetőséget jelentenek a szenzorok és az NB IoT hálózatokon elküldött jelek: a méhészek rendre távol élnek a kaptároktól, sőt, kaptár-telepeik is távol vannak egymástól, így sokkal könnyebb nyomon követni a kaptárok állapotát szenzorok és az IoT, magyarul "a dolgok internete" segítségével.
Egy különböző szenzorokkal – hőmérséklet, páratartalom, súly, rezgés –, felszerelt eszköz a T-Systems NBIoT új, szabványosított mobil technológia hálózatán keresztül továbbítja a mért adatokat a méhésznek, egy könnyen kezelhető mobil alkalmazás segítségével. Így a szakember folyamatosan értesül a kaptár állapotáról, rendellenességekről, sőt vészjelzést is kap amennyiben szükséges – így időben be tud avatkozni. A tömeges méhpusztulások óriási kárt jelentenek, ugyanakkor előre jelezve a megelőzés vagy a kárenyhítés sem lehetetlen.

A megvalósításban a legnagyobb áttörést a rezgésérzékelés jelentette. A méhek különböző biológiai rezgéseiből következtetni lehet az állapotukra és tevékenységükre. A mai tömeges méhpusztulások megállításához szükség van egy olyan rendszerre, mellyel időben felismerjük a megbetegedéseket és még a járvány kialakulása előtt beavatkozhatunk. Amennyiben kellő adatot tudunk gyűjteni a kaptárokból és a felhőben valós időben elemezni is tudjuk ezeket, a rendszer képes lehet felismerni az egészségestől eltérő rezgést és jelezni a méhésznek, hogy cselekednie kell. Első lépésben a normálistól eltérő jelenségeket képes jelezni a rendszer, ám a méhészek tudásával kombinálva a gyűjtött adatokat, nem lehetetlen az automata diagnózis sem – ez utóbbi a jövő egyik fontos lehetősége.

Több kutatás és fejlesztés foglalkozik ezzel témával, de egyelőre nincs még olyan kész termék, mely sikeresen képes olvasni a kaptár belső környezeti (hőmérséklet, páratartalom és rezgés) adatait és ebből következtetni a méhek állapotára majd egy mobil alkalmazáson keresztül jelzést küldeni a méhésznek. Mivel a tömeges méhpusztulás globális probléma, a fejlesztés jelentős ökológiai kihívásra adhat választ és komoly üzleti lehetőséget jelent. A fejlesztések szakmailag és műszakilag érettek az éles kipróbálásra, jövő nyáron már az első tapasztalatokról is be tudnak számolni a fejlesztők.