Okosóra a biztonságos munkahelyekért

2019.09.18

Az Ipar 4.0 számos digitális megoldással képes hatékonyabbá tenni egy üzemet, például a munkabiztonság terén is. Ez különösen megváltozott munkaképességű emberek, vagy éppen mozgó járművek tömegei esetén értékelődik fel. A Kitchen Budapest és a T-Systems okosórára épülő ipari alkalmazása új dimenziót hozhat a munkahelyi balesetvédelemben.

Milyen nehézséggel kell szembenézniük a halláskárosultaknak, ha ipari környezetben szeretnének dolgozni. Hogyan hallja meg az illető a figyelmeztető jelzéseket, például a tűzriadót? A Kitchen Budapest (KiBu), a T-Systems Magyarország innovációs laborja szállította a gyár részére: Android alapú okosórákhoz  fejlesztettek ki egy egyszerű alkalmazást. Tűz esetén az óra rezgéssel riasztja viselőjét, és addig rezeg, amíg a felhasználó meg nem nyomja a megfelelő gombot. 
Ezzel egyúttal visszajelzés is küld a diszpécsernek, hogy vette és megértette az üzenetet, a központban pedig látják, hogy ki nyugtázta a jelzést. Vagy éppen segít megtalálni az óra bajba jutott viselőjét, ha valóban baj történt.  A Flex riasztórendszerében egy tűzátjelzőt a Magyar Telekom tömeges SMS-központjába továbbítja a tűzriadó jelzését. A központ az okosórákba SIM-kártyákra küld SMS-t, a KiBu által fejlesztett alkalmazás pedig érzékeli, hogy honnan jött az üzenet, és beindítja a rezgést Az okosórák kínálta további funkciók segítségével a dolgozók egészségi állapota és aktivitása is monitorozható, a cél, a munkahelyi biztonság fokozása. Egy ilyen eszközzel azonnal észlelhető, ha valaki rosszul lesz, esetleg elesett.  

A gyárakban nem csak az egészség, de a balesetmegelőzés is kiemelt fontosságú és a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy egy csarnokban egyszerre közlekedhetnek automata gépek, emberek által vezetett járművek és személyek. A gépek tömege óriási is lehet, így egy-egy ütközés már viszonylag kis sebességnél is tragikus következményekkel járhat. A fentebb említett Canary projekt és a  valós idejű nyomkövetést lehetővé tevő Tracker előnyeit ötvözve készült el a targonca-balesetek megelőzését biztosító alkalmazás. 

A járműveket tagekkel ellátva meghatározható útvonaluk és sebességük. Amint a targonca veszélyes távolságon belülre kerül, egy másikhoz, a munkavállaló kezén lévő óra rezgő és vizuális jelzést ad, ezzel segítve, hogy időben reagálni tudjon, kitérjen útjából.

A T-Systems Magyarországgal együttműködve augusztusban elindult a tesztelés az egyik ügyfelünk telephelyén. A gyakorlati tapasztalatok és üzleti partnerünk visszajelzései alapján továbbfejlesztett rendszer végül élesben is megkönnyítheti és biztonságosabbá teheti a napi munkavégzést, ezen túllépve pedig segítheti csökkent hallóképességű munkavállalók integrációját.