Mégsem 12 év múlva lesz vége a Földnek

2019.10.11

Robotikával, űrutazással és rengeteg előadóval érkezik a nyolcadik T-Systems Symposium. Zábori Balázs fizikus például arról mesél majd, hogy miképp vezet a jövőnk a csillagok közé s hogy miképp változtatja meg az emberi kultúrát az űrutazás.

Az egynapos előadásdömpingre a vállalat a már megszokott, széles palettáról hívott meg előadókat. A fellépők közt van Zábori Balázs fizikus, az Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumán munkatársa, aki azért jár be dolgozni, hogy majd egyszer biztonságban telepedhessünk le egy másik bolygón. „Egy érdekes, új korszak hajnalán vagyunk, amikor az űrkutatás már jó részt az emberiség fennmaradásáról szól. Most fektetjük le az alapokat, amire egy másik bolygón való élet épülhet” – meséli a fiatal kutató.

Mikor naponta hallunk a tizenkét év múlva érkező világvégéről és a végletekig kizsigerelt Földről, valójában megnyugtató egy olyan szakvéleményt hallani, amelyben még negyedmilliárd évet jósolnak a bolygónknak. A derűlátó szakértő közben az igazán nagy kérdésekre keresi a választ: 
Milyen lesz a világ 200 év múlva? 
Hogyan tudunk letelepedni egy másik bolygón? 
És talán a legfontosabb: Egyedül vagyunk a világon? 
Mindezt egy cyberpunk film kulisszái között, amelyben mi, emberek lettünk az a fejlett technológiájú civilizáció, amely kimerítette a bolygója erőforrásait és lassan kénytelen új lakhely után nézni. Az emberiség egész eddigi kultúráját átíró kutatások mellett Balázs előadásában azt is bemutatja, mennyire vált mindennapjaink részévé az űrkutatás a tudtunkon kívül: hogyan épültek be életünkbe az űrkutatások melléktermékei, mint a teflon, a wifi vagy a GPS.