Kell egy csapat – de ez ma már nem elég…

2019.11.21

Ahogy az üzleti életben, a sportban is elképesztően felértékelődött az adat, a megfelelő alapossággal feldolgozott információkon alapuló döntéshozatal. A futballklubok például felköltöztek a felhőbe.

Ki ne emlékezne Sándor Pál kultikus filmjére, a Régi idők focijára, amelynek szállóigéje többször is elhagyja a Garas Dezső által életre keltett főszereplő, Minarik Ede száját: Kell egy csapat! A viszonylag egyszerűnek tűnő szervezőelv a filmbéli húszas években sem váltja be a hozzá fűzött reményeket, a mosodás Minarik csapata, a Csabagyöngye nem jut fel az első osztályba – napjainkban azonban egy csapat még ennyire sem elég a sikerhez.

Ehhez ugyanis rendkívül összetett háttérmunkára is szükség van, amelyből leginkább adattudósok, -elemzők, -mérnökök és -fejlesztők veszik ki a részüket. A digitális forradalom a focit is elérte, bár a kétezres évek modern futballjának átalakulását nem elsősorban taktikai vagy technikai okok indokolták: azok csak egy új iparág fejlődésének következményeként jelentek meg. Ahogy az élet és a gazdaság más területein is történt, úgy a labdarúgásban is az adat lett az új olaj. Az adattal foglalkozó szakemberek egyre keresettebbek a piacon, a foci tudományos háttere a felhőalapú technológiák, a big data, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás felé halad.

A digitális transzformáció a labdarúgás minden területén jelen van, a klubirányítási rendszerektől a tehetségmenedzsmenten át a meccsfelkészüléséig. A felhasználási területek közül is kiemelkedik azonban a scouting, a tehetségkutatás és játékosmegfigyelés. A kis és nagy klubok között anyagilag egyre szélesebbre nyíló olló, valamint a transzferdíjak drasztikus emelkedése magával vonta a terület dinamikus fejlődését.

A klubok egy működési területe sem tud olyan magas bevételeket generálni, mint a játékospiac, és értelemszerűen fordítva is igaz: ezen a területen lehet elszenvedni a legnagyobb szakmai és anyagi veszteségeket. A szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró egyesületek nem konkurálhatnak tehetősebb ellenfeleikkel – kivéve, ha okosabbak, felkészültebbek és előrelátóbbak a konkurenciánál.

A döntési bizonytalanság kiszűrése és a befektetési kockázat minimalizálása a klubok elsődleges érdeke lett, az adatvagyon felépítése, védelme és maximális kihasználása stratégiai pillér – véli Hajnal Tamás, a Ferencvárosi Torna Club sportmenedzsere. Az olajhoz hasonlóan a nyersadat azonban mit sem ér, ha nem alakítjuk át információvá, és végül a vezetőségi döntések meghozatalában nem jelenik meg az adatalapú megközelítés. Utóbbi viszont egyelőre olyan kihívás, amelyre a futballiparág egyelőre csak keresi a pontos megoldásokat.

„A Ferencvárosnál hiszünk abban, hogy a kihívástól nem tartani kell, hanem elébe menni” – fogalmaz az 59-szeres magyar válogatott, magyar bajnok és kupagyőztes, illetve német szuperkupa győztes korábbi labdarúgó. Hajnal Tamás szerint nemzetközi eredményeket csak nemzetközi szintű szakmai munkával érhet el a klub, ezért is stratégiai fontosságú az adatgyűjtés és elemzés területe.

Ha érdekel, milyen további változásokat hozhatnak a fociba az adatalapú technológiák, látogass el a T-Systems Symposium Adat és intuíció szekciójába! Várunk 2019. november 26-án a Budapest Kongresszusi Központban. Részletes program: symposium2019.hu.