Ha bent vagy, bármit megtehetsz

2019.10.22

Tízből kilenc ember nem tudja, mi fán terem az okosváros, és arról sincs fogalmunk, mit várhatunk el tőle. Nem az ő hibájuk, fogni kell a kezüket – véli Szücs Ádám blogger-újságíró, aki örök alfának a biztonságot tartja. Szücs Ádám a Vidék és Város szekció moderátoraként keresi, milyen feladatokkal küzdenek az okos települések tervezői.

Nem igazán látunk példákat arra, hogy a városlakók maguk találnák ki okosvárosaikat, vagy egyáltalán pontos elképzelésük lenne a lehetőségeikről – nem véletlenül. Szücs Ádám szerint ez feltehetően nem is vezetne jóra, mivel tízből kilenc ember nem tudja, mi az az okosváros, a maradék egy is lehet, hogy rosszul tudja. Nem tudjuk, mit várhatunk el az okosvárostól, hogy miben tud segíteni nekünk, hogyan teheti gördülékenyebbé az életünket. 
Ha a lakók igényeit tartanánk szem előtt, könnyen futnánk bele ellentmondásokba: ha a közpark okospadja napelemmel működik, feltölti a telefonunkat, és wifi hotspotként is szolgál, „csak” épp nem lesz felette egyetlen fa sem, amely árnyékot adna nyáron. Hiszen ha lenne, nem működne a töltés. Választani kell: vagy kényelem, vagy tele aksi. 
Szücs Ádám szerint az okosváros modelleket olyan dizájnereknek kellene kitalálnia, mint akik annak idején az Apple-nél – nem kicsit a jövőbe látva – azt vázolták fel, hogyan fogjuk használni a számítógépeket. Akik a felhasználás módját és lehetőségeit épp úgy figyelembe tudják venni, mint a városi környezetbe illeszkedést és az esztétikumot.
A pontos specifikáció mellett a szakember az okosvárosok működésének kordában tartását is kiemelt fontosságúnak tartja. Ezt nem lehet máshogy, mint kikényszerített, központi előírásokkal, amelyek legalább olyan szigorúak, mint, mondjuk, a húskészítmények tárolására vonatkozók. Ellenkező esetben az okosvárosok ugyanúgy lehetnek a rosszindulatú támadók könnyű célpontjai, mint például az a kaszinó, amelynek adatbázisát egy akváriumba tett okostermosztát sérülékenységét kihasználva lopták el.
Mivel ha bent vagy, bármit megtehetsz, ezért a hálózatra kapcsolt érzékelőknél az alapfelszereltség része kell, hogy legyen a biztonság. Enélkül – legyen szó okosvárosról, iparról, vagy mezőgazdaságról – egyetlen hajszál választ el bennünket a zavarkeltéstől – mondja Szücs Ádám. Aki elég ijesztőnek tartaná, ha a hackereken múlna, milyen lesz az idei búzatermés.