Fizetés kártya és készpénz nélkül, azonnal

2019.11.25

Készpénzgyilkos fintechcégek és neobankok pályáznak az ügyfelek kegyeire, és ez a bábeli zűrzavar szinte teljesen elnyomja annak hírét, hogy hamarosan gyorsabb lesz pénzt utalni a sarki fűszeresnek, mint elővenni a tárcánkat és kiszámolni a tej és a kenyér ellenértékét.

Az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének (PSD2 – lásd keretes írásunkat) hatályba lépése, 2019 szeptembere óta már nem csupán a hagyományos bankoktól vehetünk igénybe hivatalosan pénzügyi szolgáltatásokat. A többiek mellett olyan piaci szereplők tűnnek fel, amelyeknek nem kell szerződéses kapcsolatba lépniük a bankokkal: bőven elég, ha szereznek egy jóváhagyást az ügyféltől, hogy annak birtokában utasíthassák annak bankját arra, hogy elindítsa az ügyfél számlájáról a transzfert a megfelelő irányba.

Piac, fodrász, taxi, futár, társasház, szülői munkaközösség – csak néhány azon helyek közül, ahol ma még a készpénz viszi a prímet. Azzal azonban, hogy 2020. március 2-ától Magyarországon is működni fog az azonnali fizetés (a részletekről lásd a cikk alján), lehetővé válik, hogy egyetlen applikáció segítségével egyenlítsük ki a cechet. Ráadásul pillanatokon belül, így egy kabát belső zsebébe vagy táska mélyébe rejtett pénztárca előbányászása várhatóan több időt vesz majd igénybe, mint a gombnyomásra működő, azonnali fizetés.

„A magyar piacon rengeteg újgenerációs fizetési megoldás van, de ezek többsége wallet-alapú, bankkártyához kapcsolódik” – véli Séra András, a T-Systems Magyarország pénzintézeti megoldások kompetenciaközpontjának vezető stratégiai menedzsere. Ráadásul ezek az eszközök számos limitációt tartalmaznak: az egyes bankok által üzemeltetett fizetési megoldások szinte mindegyike korlátozza a felhasználható összeget az idegen, tehát nem az applikációt üzemeltető bank által kibocsátott bankkártyáknál.

A PSD2 és az azonnali fizetés összegyúrása azonban új lehetőségeket tartogat. Hogy milyen új lehetőség vár felfedezésre a készpénzes és a bankkártyás opciókon túl, az kiderül a T-Systems Symposium Kötelező vagy Lehetőség szekciójának előadásaiból.  

Mit jelent?

PSD2: Az Európai Unió második pénzforgalmi irányelve, amely 2019 szeptembere óta teremt kedvező környezetet ahhoz, hogy vadonatúj szereplők léphessenek be egyszerűsített eljárás keretében a pénzügyi piacokra: számlainformációs szolgáltatók (AISP-k), fizetéskezdeményezési szolgáltatók (PISP-k) és kártyaalapú fizetési eszközt kibocsátó szolgáltatók (CISP-k). Az új szereplők (együttesen TPP-k) hozzáférést kapnak a bankok folyószámlavezető rendszereihez és az azokban tárolt adatokhoz, hogy ennek segítségével új, innovatív és biztonságos pénzügyi megoldásokat nyújtsanak lakossági és vállalati ügyfeleiknek: például számlainformációkat összesítő szolgáltatásra (AIS) épülő újfajta hitelminősítési eljárásokat, értékesítési és ügynöki modelleket, folyószámla- (PIS) vagy kártyaalapú elektronikus fizetési megoldásokat (CIS). 

AZONNALI FIZETÉS: A banki átutalások olyan szintű felgyorsítása, hogy azok 5 másodperc alatt megérkezzenek a fogadó félhez. Kiváltja a készpénzt, a sárga csekket, a bankkártyát: minden élethelyzetben és fizetési szituációban alkalmazható, számlákat, valamint rendszeres és eseti díjakat is fizethetünk vele. Utóbbit megtehetjük úgy, hogy az igénybe vett szolgáltatás nyújtójától fizetési kérelem kiküldését kérjük, amelyet bankunk, szolgáltatónk, vagy harmadik feles szolgáltató (pl. számlaaggregátor) weboldalán vagy mobilalkalmazásában hagyunk jóvá. A számla ellenértékének kifizetését a szolgáltató weboldalán vagy számlalevelén megjelenő QR-kód lefotózásával is elindíthatjuk.