Elemezhetővé tett egészségügyi adatok

2019.10.02

A kórházakban a betegekről összegyűjtött adathalmaz valóságos kincsesbánya lehet a kezelések hatékonyságának javítására. Ezeket a kincseket viszont csak megfelelő eszköz és szakértelem birtokában lehet kibányászni. A T-Systems és a MedSol Analyzer mindkettőt kínálja.

Számos kórház és egészségügyi intézmény használja elégedetten a T-Systems Magyarország által fejlesztett e-MedSolution kórházi informatikai rendszert. A szoftverrendszer digitálisan leképezi és végigköveti az ellátáshoz szükséges összes folyamatot, és támogatja az intézmények finanszírozási kötelezettségeit, jelentéseit is. Jellegéből adódóan azonban elsősorban a napi operatív munka megkönnyítésére szolgál, és az eredeti célja szerint sem a tudományos kutatások, illetve az azokat támogató elemzések elvégzése.
Erre az igényre ad azonban hatékony választ a medikai rendszer új modulja, a MedSol Analyzer, és a termékbe épített szolgáltatások köre. A szoftver gyakorlatilag egy elemzői platform, számos különféle adatelemző és adat-vizualizációs eszközzel megtámogatva. A kórházi rendszer nyers adataiból a MedSol Analyer az adatvédelmi szabályok szigorú bertartása mellett, egy, a kutatási célnak megfelelő adatbázist épít fel. Az adatokhoz való hozzáférési jogosultságok is részletesen szabályozhatók a felhasználók különféle csoportjainál.
Mivel a T-Systems a teljes elemzési folyamatot támogatja, a kutatásokat tervező orvosoknak nem kell informatikai szakembereknek lenniük. Az adattárházba betöltött adatokból a T-Systems szakértői létrehozzák a kutatási témához illeszkedő adatpiacot, vagyis leválogatják mindazokat az adatokat, amelyekre a kutatás során szükség lesz. Ehhez kialakítják a szükséges elemzői felületeket is; ezt követően a kórház kutatóorvosai önállóan, vagy megfelelő szakember hiánya esetén a T-Systems adatelemző szakemberei segítségével   már is el tudják végezni a munkájukhoz szükséges elemzéseket. A MedSol Analyzer segítségével utólagos elemzéseket lehet elvégezni a páciensek egészségügyi adatain, kimutathatóak például a betegek állapota és a különféle kezelési módszerek, alkalmazott eljárások, gyógyszerek hatékonysága közötti rejtett összefüggések.
A releváns eredményeket adó elemzésekre természetesen minél több alapadatra van szükség. Szerencsére a magyar kórházak már jó két évtizede elektronikus formában rögzítik a betegadatokat, és mivel ezeket 30 évig kötelesek megőrizni, bőségesen lehet találni visszamenőlegesen elemzésre váró adatokat, még ha esetleg szükség is van némi tisztításra, transzformációra, mielőtt alkalmassá válnak a felhasználásra.