Digitális jövő a mezőgazdaságban

2019.09.25

A mezőgazdaság sem kerülheti el a digitalizációt és különösen jó lehetőségeket kínál neki a távközlés jelenlegi forradalma, például az 5G. A gazdákat azonban ködös ígéretekkel nem lehet megnyerni – kézzelfogható, közvetlen hasznot hajtó és bizonyított előnyök kellenek.

Ahogy minden szektor, az agrárium jövője is a digitalizációs technológiák alkalmazásában rejlik. Ebben az esetben azonban szélesebb körben kell érteni a digitalizációt – bele kell foglalni mindazon megoldásokat, amelyek megkönnyíthetik a vidéken élők életét, lehetővé teszik számukra a nyereséges gazdálkodást – mondja Mezőszentgyörgyi Dávid, a T-Systems Magyarország agrobusiness szakértője, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.
Számos digitális technológiát már ma is széles körben alkalmaznak a magyar mezőgazdaságban. Ilyen például a GPS által segített precíziós szántóföldi növénytermesztés vagy a drónok használata. Ugyanakkor például az üvegházi növénytermesztés és az állattenyésztés még számos kiaknázatlan lehetőséget rejteget. A szakértő szerint a gazdákat sem mindig egyszerű meggyőzni. Mint a társadalom egészében, itt is van néhány merész újító, míg a többség követő magatartást tanúsít. Leginkább a fiatalok fogékonyak az új megoldásokra, illetve azok, akik elérték azt a termelési színvonalat, ahonnan már csak a digitális technológiákkal lehet továbblépni. A többieket előbb meg kell győzni, a gyakorlatban is be kell bizonyítani, hogy a megoldás hasznos lehet számukra. Ha ez sikerül, akkor már hajlandóak megtanulni a használatát és alkalmazni, de mielőtt képezni lehetne őket, először evangelizációra van szükség.
A közeljövőben azok az innovációk lehetnek a legérdekesebbek az agrárium számára, amelyek kihasználják a gyorsan fejlődő távközlésben rejlő lehetőségeket. Az egyik ilyen a szenzorok adattovábbítását lehetővé tévő NB-IoT hálózat, amely már Magyarországon is elérhető, és amellyel kapcsolatban többféle agrártechnológiát is tesztel a T-Systems Magyarország. A következő nagy ugrást az itthon várhatóan az év végétől folyamatosan megjelenő 5G hálózatok jelentik majd. Az autóipar már nagyon várja a technológiát, de nincs semmi akadálya annak, hogy az ott elfogadott vezérléstechnológiát a mezőgazdaságban is alkalmazzák.
A jövő egyik kulcskérdése a mind nagyobb mennyiségben keletkező adatok hasznosítása lesz. Ma jellemzően a gépgyártók vagy -forgalmazók kezelik ezeket az adatokat, de Mezőszentgyörgyi Dávid meggyőződése szerint az adat azé, akinél keletkezik – vagyis a legtöbb esetben a gazdáé. Az adatfelhasználásban „win-win” szituációt kellene kialakítani. Ennek egyik módja az lehetne, hogy a gazda egyrészt pénzt kap a tőle begyűjtött adatokért, másrészt hozzáférhet az ezen adatok alapján kielemzett, számára könnyen hasznosítható információkhoz – például, hogy mikor kell a külső körülmények elemzése után valószínűleg permetezni, vagy hogy az adott év gazdálkodásában hol voltak a kritikus pontok. Az információkat feldolgozó vállalkozás pedig külső szereplőknek is értékesítheti az aggregált, anonimizált adatokat.